Čemu se vyhýbat
POLYGLYCEROLPOLYRICINOLEAT - E 476 - Emulgátor živočišného původu E 476 neboli polyglycerolpolyricinoleát, který se do spousty čokoládových dobrot přidává, nevypadá moc vábně. Když se člověku tato látka dostane na ruce, trvá několik dní, než ji vůbec smyje. A to ji přitom konzumujeme v různých sladkostech. Evropská unie však přidávání tohoto éčka povolila. Vyrábí se z živočišných tuků, glycerínu či mastných kyselin. Obsahují ho například oblíbené Kaštany, Miňonky, arašídové Horalky nebo třeba Rumové pralinky.
L-CYSTEIN - aminokyselina, obsažena v některých druzích chlebů a rohlíků, je derivována z lidských vlasů a peří drůbeže
KARMÍN - purpurové barvivo, pochází z podzemního brouka, jinak jako košenila nebo kyselina karmínová. Některé firmy (Dannon) ji používá jako barvivo pro jogurty.
ŽELATINA - protein z živočišných kostí, šlach, chrupavek, kůže apod. Používá se u marchmallows, některých dezertů i cereálií.
ISINGLASS - želatina z rybích měchýřů, užívaná u výroby piva (např. Guiness)
OMEGA-3 - tuky z rybího oleje, přidáváno do pomerančových džusů
WORCESTROVÁ OMÁČKA - obsahuje ančovičky